Samen Herstellen, Coachingsgroep, Ervaringsgroep
Novadic-Kentron
 Zonder verwijzing 
Locatie
Breda

Novadic-Kentron

Novadic-Kentron, de Brabantse specialist in verslavingszorg

Bedrijfsprofiel

Samen Herstellen, Coachingsgroep, Ervaringsgroep

Uitgebreide omschrijving

Over stigma: blog Marcella Mulder (06-12-2017) Sinds begin oktober ben ik ambassadeur van de stichting Samen sterk zonder Stigma. Ik ben zowel in mijn leven als binnen verschillende organisaties veel stigma’s tegengekomen. Als ervaringswerker en teamleider herstelondersteunende zorg ben ik vaak geconfronteerd met de volgende vragen van hulpverleners: is iemand hier wel aan toe, is het niet te vroeg om al met cliënten te werken als iemand nog maar net gestopt is. Vaak worden mensen met verslavingsproblemen, ook door hulpverleners, gezien als zwak, mensen zonder ‘ruggengraat’. Misschien zijn ze wel sterk, maar zeker niet als ze net gestopt zijn. De grootste zorg is dat mensen misschien terug kunnen vallen als ze gaan werken als vrijwilliger. Deelname aan de coachinggroep wordt vanuit dat idee ook soms afgeraden door behandelaren. Het is nog te vroeg in het proces, je bent nog in behandeling, je moet je nu richten op je herstel, je hebt het al zwaar genoeg, zijn reacties die we terughoren van mensen die bij ons deelnemen aan de coachinggroep.

Wat is de methodiek/aanpak van ondersteuning?

Over stigma: blog Marcella Mulder Zelf ben ik 27 jaar geleden ook gestart als vrijwilliger. Net een paar maanden clean mocht ik een ruimte openen voor de doelgroep ‘zwaar-verslaafden’, waar ze terecht konden voor koffie en waar ze elkaar konden ontmoeten. Ondanks dat mijn familie zich zorgen maakte en mijn hulpverlener zei dat ik voorzichtig moest zijn, ben ik het toch gaan doen. Vervolgens wilde ik graag naar het MBO om een studie te volgen. Opnieuw kwam ik een stigma tegen, de gemeente was het niet met me eens, omdat ik dat volgens hen helemaal niet aan kon. Ik moest er volgens de gemeente eerst maar voor zorgen dat ik niet meer verslaafd raakte. Maar mensen met verslavingsproblemen zijn niet zwak. Je moet echt wel bijzonder sterk zijn om een dagtaak als verslaving te kunnen overleven. Ze hebben eindelijk een stap genomen … en dan gaan wij zeggen dat ze beter iets niet kunnen doen omdat ze het al moeilijk genoeg hebben met hun herstel. Laten we met zijn allen toch alsjeblieft de regie laten bij degene waar die thuishoort, de cliënt dus! Marcella Mulder

Laatst bijgewerkt: 17-05-2022

 Zonder verwijzing 

Om dit product te gebruiken neem je rechtstreeks contact op met de aanbieder van het product, zonder tussenkomst van de gemeente.

Specificaties

Soort aanbod
Zonder verwijzing
Productcode
Vestigingen Verlengde Poolseweg 2, 4818CL Breda
Leefdomeinen Verslaving en Geestelijke gezondheid
Leeftijd 18 tot 27 jaar en 28 tot 65 jaar
Locatie ondersteuning Ondersteuning op locatie

Locaties

Deze dienst is beschikbaar op de volgende locatie:
Breda 
 Nevenvestiging
Verlengde Poolseweg 2, 4818CL Breda
Bereikbaar: werkdagen
 

Wat vind je van deze informatie?

  
Informatie is niet actueel
Anders, namelijk: